דום נשימה בשינה, הפרעת נשימה נפוצה המשפיעה על כ -10% עד 30% מהאנשים, מטופלת לעתים קרובות בלחץ חיובי בדרכי הנשימה (PAP). בעוד לחץ חיובי מתמשך בדרכי הנשימה (CPAP) עומד כצורה הנפוצה ביותר של טיפול PAP, יש העשויים למצוא לחץ חיובי דו-שכבתי בדרכי הנשימה (BiPAP או BPAP) מתאים יותר.

למרות ששני טיפולי PAP פועלים באופן דומה, הניואנסים שלהם כרוכים ביתרונות וחסרונות ברורים. לכן, המעבר בין טיפולי PAP צריך להיעשות בהתייעצות עם הצוות הרפואי שלך.

מה מבדיל את CPAP ממכשירי BiPAP?

הן מכשירי CPAP והן מכשירי BiPAP מהווים טיפול חיובי בלחץ בדרכי הנשימה, תוך שימוש באוויר בלחץ כדי לקיים ולפתוח את נתיב האוויר העליון במהלך השינה. מכשירים ניידים אלה מספקים אוויר בלחץ דרך מערכת צינור ומסכה, תוך שימוש באביזרים דומים כמו מסכות וצינורות.

מכשירי CPAP מציעים בדרך כלל הגדרת לחץ מתכווננת, המספקת לחץ אוויר הנע בין 4 ל -20 ס"מ H2O ללא קשר לשאיפה או נשיפה. ההגדרה הסטנדרטית נופלת בדרך כלל בין 8 ל -10 ס"מ H2O. בעוד מכשירי CPAP שומרים על הגדרה אחת, דגמים מסוימים משלבים כעת תכונות לשחרור לחץ לנשיפה עדינה יותר.

לעומת זאת, התקני BiPAP כוללים שתי הגדרות לחץ – לחץ דרכי נשימה חיובי לשאיפה (IPAP) ולחץ חיובי לדרכי נשימה (EPAP) – המאפשרים רמות לחץ נמוכות יותר במהלך הנשיפה. המעבר בין IPAP ל- EPAP עשוי להיות מתוזמן או אוטומטי בהתבסס על דפוסי הנשימה של המשתמש. מכשירי BiPAP מציעים בדרך כלל טווח לחץ של 4 עד 30 ס"מ H2O. הן הגדרות CPAP והן הגדרות BiPAP דורשות קביעה באמצעות מחקר שנת לילה.

בעוד מכשירי CPAP יותר ניידים מספקים את צרכי הנסיעה, מכשירי BiPAP מותאמים לשימוש ביתי. בשל החיישנים וההגדרות הנוספים הנדרשים, מכשירי ה – BiPAP מגיעים בדרך כלל בעלות גבוהה יותר בהשוואה למכשירי ה-  CPAP.

טיפולי PAP שונים מציגים יעילות משתנה עבור מצבים שונים, אם כי עם חפיפה מסוימת. טיפול CPAP מומלץ בדרך כלל עבור דום נשימה חסימתי בשינה (OSA), כאשר מומחי שינה לעתים רחוקות פונים ל- BiPAP אלא אם כן טיפול CPAP מוכיח שהוא בלתי נסבל. למרות שחלק מספקי הביטוח מכסים הן CPAP והן BiPAP עבור OSA, החזר עבור מכשיר BiPAP דורש בדרך כלל הוכחה לטיפול CPAP לקוי או חוסר סובלנות. טיפול BiPAP משמש בעיקר עבור דום נשימה מרכזי בשינה (CSA) ומצבים כגון הפרעות לב, ריאות ונוירולוגיות המחייבים תמיכה מובנית בדרכי הנשימה במהלך השינה.

הן מכשירי CPAP והן מכשירי BiPAP מציעים מגוון אביזרים, כולל אפשרויות משולבות ואפטר-מרקט, כגון תכונות איסוף נתונים ואלמנטים של בקרת אקלים כגון מכשירי אדים וצינורות מחוממים.

מאפייני ה-סיפאפ CPAP

CPAP הוא מכשיר המכונה מכשיר לחץ חיובי מתמשך בדרכי הנשימה (CPAP). מכשיר זה מעביר אוויר בלחץ – בדרך כלל בטווח שבין 4 ל-20 ס"מ H2O – למעברי האוויר של המשתמש במהלך השינה. על ידי שמירה על לחץ קבוע, הוא מונע חסימה של דרכי הנשימה, מבטיח נשימה רצופה ומונע את התסמין העיקרי של דום נשימה בשינה: הפסקות נשימה, או דום נשימה.

שלא כמו מכשירי BiPAP, מכשירי CPAP מספקים אוויר באופן עקבי בהגדרת לחץ יחידה, ומבטלים תנודות בין לחצי שאיפה ונשיפה שעלולות לגרום לאי נוחות, כגון תחושות של נשיפה לא מספקת או חנק. בעוד שרוב האנשים מסתגלים במהירות לטיפול CPAP, חלקם עשויים למצוא טיפול BiPAP קל יותר לניהול.

מכשירי CPAP מגיעים בגדלים שונים, כאשר הסוג הנפוץ ביותר מיועד לשימוש ביתי, הדומה לקופסת נעליים קומפקטית. גרסאות ידידותיות לנסיעה הן אפילו קטנות יותר, חלקן קומפקטיות מספיק כדי להתאים לכף היד. דגמים מסוימים מצוידים בסוללות גיבוי לנוחיות הנסיעה, וגרסאות שאושרו על ידי FAA זמינות לשימוש במהלך טיסה.

מאפייני ה-ביפאפ BiPAP

מכשיר לחץ אוויר חיובי דו-מפלסי (BiPAP) מציעים גישה נפרדת, הכוללת הגדרות לחץ נפרדות עבור שאיפה (IPAP) ונשיפה (EPAP). בדרך כלל, לחץ ה- EPAP נמוך משמעותית מלחץ ה- IPAP, מה שמקדם חווית נשימה טבעית יותר ומפחית את תחושת ההתנגדות במהלך הנשיפה. טווח הלחץ עבור מכשירי BiPAP משתרע בדרך כלל בין 4 ל -30 ס"מ H2O.

מכשירי ה- BiPAP מציעים הגדרות שונות למעבר בין IPAP ל- EPAP:

  1. מצב אוטומטי: מצב זה מזהה באופן אוטומטי את דפוס הנשימה של המשתמש, ועובר בצורה חלקה בין רמות לחץ כאשר המשתמש שואף ונושף באופן טבעי. זוהי ההגדרה המועדפת עבור רוב משתמשי BiPAP והיא סטנדרטית במכשירי BiPAP.
  2. מצב מתוזמן: משתמשים יכולים לתכנת את משך הזמן של כל שלב IPAP ו- EPAP, תוך הבטחת מספר מסוים של נשימות לדקה. הגדרה זו מחקה את פונקציונליות מכונת ההנשמה ותומכת בניהול נשימה מדויק.
  3. מצב אוטומטי/מתוזמן: הגדרה זו פועלת בעיקר במצב ספונטני, ומשלבת מיתוג מתוזמן כאשר המכונה מזהה ירידה בקצב הנשימה של המשתמש מתחת לסף שנקבע מראש.

יתר על כן, ניתן לסווג התקני BiPAP כקבועים או כמתאימים אוטומטית:

  1. קבוע: הגדרות IPAP ו- EPAP נשארות קבועות לאורך כל הלילה, קבועות מראש ובלתי משתנות.
  2. כוונון אוטומטי: עם טווח מוגדר מראש הן עבור IPAP והן עבור EPAP, סוג זה של מכשיר BiPAP מתאים באופן אוטומטי את רמות הלחץ בהתבסס על דפוסי הנשימה של המשתמש במהלך השינה.

בעוד מכשירי CPAP ו- BiPAP עשויים להיראות דומים במבט ראשון, ההבדלים ביניהם יכולים להשפיע עמוקות על תוצאות הטיפול שלך. לכן, כל החלטה על מעבר בין השניים צריכה להישקל בקפידה עם הצוות הרפואי שלך.

משתמשי CPAP עוברים בדרך כלל שלב הסתגלות ראשוני לפני שהם מרגישים בנוח עם המכשירים שלהם. לעתים קרובות ניתן להקל על אי הנוחות על ידי כוונון הגדרות, בחינת תוספות בקרת אקלים או סגנונות מסיכה חלופיים, או בחירה במכשיר שמפחית מעט את לחץ האוויר במהלך הנשיפה. טיפול BiPAP משמש כחלופה לאנשים המתמודדים עם טיפול CPAP, אך ההחלטה לבצע מעבר זה חייבת להתקבל תחת הדרכה ופיקוח של מומחה שינה.