לריאות בריאות צריכה להיות רמת חמצן בדם של 80-100 מ"מ כספית, או 95-100%, כאשר נמדדת עם דופק אוקסימטר. עבור אנשים עם מחלות ריאה, רופא צריך לקבוע את הרמה האופטימלית.
מהן רמות החמצן בדם?
רמת החמצן בדם שלך היא מדד לכמות החמצן שכדוריות הדם האדומות שלך נושאות. הגוף שלך מווסת מקרוב את רמת החמצן בדם שלך. שמירה על האיזון המדויק של דם רווי חמצן חיונית לבריאותך.
רוב הילדים והמבוגרים אינם צריכים לפקח על רמת החמצן בדמם. למעשה, רופאים רבים לא יבדקו זאת אלא אם כן אתה מראה סימנים לבעיה, כמו קוצר נשימה או כאבים בחזה.
עם זאת, אנשים עם מצבים בריאותיים כרוניים עשויים להצטרך לעקוב אחר רמת החמצן בדמם. זה כולל אסטמה, מחלות לב ומחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD).
במקרים אלה, ניטור רמת החמצן בדם שלך יכול לעזור לקבוע אם הטיפולים עובדים, או אם יש להתאים אותם.
כיצד נמדדת רמת החמצן בדם
ניתן למדוד את רמת החמצן בדם באמצעות שתי בדיקות שונות:
גז דם עורקי
בדיקת גז דם עורקי (ABG) היא בדיקת דם. זה מודד את רמת החמצן בדם שלך. זה גם יכול לזהות את רמת הגזים האחרים בדם שלך, כמו גם את ה-pH (רמת חומצה/בסיס). ABG הוא מאוד מדויק, אבל זה פולשני.
כדי לקבל מדידת ABG, הרופא שלך ישאב דם מעורק ולא מוריד. בניגוד לוורידים, לעורקים יש דופק שניתן לחוש. כמו כן, דם הנמשך מהעורקים מחומצן. דם בוורידים שלך לא.
נעשה שימוש בעורק בפרק כף היד שלך מכיוון שאותו קל למצוא ואין צורך לחפש.
פרק כף היד הוא אזור רגיש, מה שהופך את הוצאת הדם לשם לא נוחה יותר בהשוואה לווריד ליד המרפק. העורקים גם עמוקים יותר מהוורידים, מה שמוסיף לאי הנוחות.
פולס-אוקסימטר
פולס-אוקסימטר הוא מכשיר לא פולשני המעריך את כמות החמצן בדם שלך. זה עושה זאת על ידי שליחת אור אינפרה אדום לנימים באצבע, בבוהן או בתנוך האוזן. ואז הוא מודד כמה אור מוחזר מהגזים.
קריאה מציינת איזה אחוז מהדם שלך רווי, המכונה רמת SpO2. לבדיקה זו יש חלון שגיאה של 2 אחוזים. זה אומר שהקריאה עשויה להיות גבוהה או נמוכה ב-2 אחוזים מרמת החמצן בפועל בדם.
בדיקה זו עשויה להיות מעט פחות מדויקת, אך קל מאוד לרופאים לבצע אותה. אז הרופאים מסתמכים על זה לקריאות מהירות.
דברים כמו לק כהה או גפיים קרות יכולים לגרום פולס-אוקסימטר לתת תוצאה נמוכה מהרגיל. הרופא שלך עשוי להסיר כל לק מהציפורניים שלך לפני השימוש במכונה או אם הקריאה שלך נראית נמוכה באופן חריג.
מהי רמת חמצן טובה בדם?
מדידה של חמצן בדם נקראת רמת ריווי החמצן. בקיצור רפואי, זה נקרא PaO2 בעת שימוש בגז דם ו-O2 sat (SpO2) בעת שימוש ב-פולס-אוקסימטר:
רמת חמצן תקינה בדם
רמת חמצן ABG תקינה לריאות בריאות נופלת בין 80 ל-100 מילימטר כספית (מ"מ כספית). בפולס-אוקסימטר מדד רמת החמצן בדם (SpO2), קריאה נורמלית היא בדרך כלל בין 95 ל-100 אחוז.
עם זאת, ב-COPD או במחלות ריאה אחרות, ייתכן שטווחים אלה לא יחולו. הרופא יודיע מה נורמלי למצב הספציפי של המטופל. לדוגמה, אין זה נדיר שאנשים עם COPD חמורה רמות החמצן שלהם (SpO2) בין 88 ל-92 אחוז.
רמת חמצן נמוכה בדם
רמת חמצן נמוכה מהנורמה בדם נקראת היפוקסמיה, ככל שרמת החמצן נמוכה יותר, ההיפוקסמיה חמורה יותר. זה יכול להוביל לסיבוכים ברקמת הגוף ובאיברים.
בדרך כלל, קריאת PaO2 מתחת ל-80 מ"מ כספית או בפולס-אוקסימטר (SpO2) מתחת ל-95 אחוז נחשבים לנמוכים. חשוב לדעת מה נורמלי עבורך, במיוחד במצב ריאות כרוני.
רמת חמצן גבוהה בדם
רמות חמצן גבוהות מתרחשות אצל אנשים המשתמשים בחמצן משלים. ניתן לזהות זאת ב-ABG.
מה קורה אם רמת החמצן בדם נמוכה מדי
כאשר רמת החמצן בדם שלך יוצאת מהטווח הטיפוסי, אתה עלול להתחיל לחוות תסמינים כגון:
- קוצר נשימה
- כאב בחזה
- בִּלבּוּל
- כְּאֵב רֹאשׁ
- דופק מהיר
אם אתה ממשיך עם רמות חמצן נמוכות בדם, אתה עלול להראות תסמינים של cyanosis – כיחלון . סימן ההיכר של מצב זה הוא שינוי צבע כחול של מיטות הציפורניים, העור וקרום הריר שלך.
כיחלון – cyanosis נחשב למצב חירום. אם אתה חווה תסמינים, עליך לפנות לטיפול רפואי מידי. כיחלון עלול להוביל לכשל נשימתי, שעלול להיות מסכן חיים.
כיצד להעלות את רמות החמצן בדם
ישנן מספר דרכים להעלות את רמות החמצן בדם באופן טבעי.
תרגילי נשימה יכולים לעזור להביא חמצן טרי לגוף. להלן שני תרגילי נשימה שימושיים שתוכלו לנסות:
- נשימה שפתיים מכווצות: נשמו פנימה דרך האף, ולאחר מכן נשמו החוצה דרך השפתיים כשהן במצב מכווצת, למשך זמן כפול.
- נשימת בטן: התחל בנשימה פנימה דרך האף שלך, השתמש ביד כדי להרגיש את הבטן שלך מתמלאת באוויר. לאחר מכן, נשפו החוצה דרך הפה למשך פי שניים עד שלושה מאורך השאיפה.
- טיול בחוץ, הכנסת אוויר צח לביתך או הוספת צמחי בית יכולים גם הם לעזור להעלות את רמות החמצן שלך.
- בנוסף, אתה יכול לבצע שינויים באורח החיים כגון הפסקת עישון, הימנעות מעישון פסיבי, פעילות גופנית סדירה ואכילת תזונה מאוזנת היטב.
ריווי חמצן
אם רמת החמצן בדם שלך נמוכה מדי, ייתכן שתצטרך להגביר את ריווי החמצן שלך. זה נעשה לעתים קרובות עם תוספת חמצן כמו מחולל חמצן או עם CPAP אם יש לך דום נשימה בשינה.
תוספת חמצן ביתית נחשבת לתרופה, והרופא שלך חייב לרשום אותה. חשוב לעקוב אחר העצות הספציפיות של הרופא שלך כיצד יש להשתמש בחמצן ביתי כדי למנוע סיבוכים. קופת החולים במרבית המקרים מכסה את ההוצאה הזו.
מה גורם לרמות החמצן בדם להיות נמוכות
המקרים שיכולים להשפיע לרעה על רמת החמצן בדם כוללים:
- COPD, כולל ברונכיטיס כרונית
- תסמונת מצוקה נשימתית חריפה
- אַסְתְמָה
- ריאה קרסה
- אֲנֶמִיָה
- מומי לב מולדים
- מחלת לב
- תסחיף ריאתי
- COVID 19
מצבים אלה עשויים למנוע מהריאות שלך לשאוף בצורה נאותה אוויר המכיל חמצן ולנשוף פחמן דו חמצני. כמו כן, הפרעות דם ובעיות במערכת הדם שלך עלולות למנוע מהדם שלך לאסוף חמצן ולהעביר אותו בכל הגוף.
כל אחת מהבעיות או ההפרעות הללו יכולה להוביל לירידה ברמות ריווי החמצן. כאשר רמות החמצן שלך יורדות, אתה עלול להתחיל לחוות תסמינים של היפוקסמיה.
אנשים שמעשנים עלולים לקבל קריאת חמצן בפולס-אוקסימטר גבוהה לא מדויקת. עישון גורם להצטברות חד תחמוצת הפחמן בדם שלך. שור דופק לא יכול להבחין בין סוג אחר של גז לחמצן.
אם אתה מעשן וצריך לדעת את רמת החמצן בדם שלך, ABG עשוי להיות הדרך היחידה לקבל קריאה מדויקת.